نسل نشسته!

وقت رکوع و سجده گذشته است؛اینک زمان،زمان قیام است...

از کجا شروع کنیم؟

شنبه, ۲۲ شهریور ۱۳۹۳، ۱۱:۰۰ ب.ظ

تعریف مأموریت برای دانشجوی بسیجی

برای دانشجوی بسیجی از دو زاویه می توان مأموریت تعریف کرد:

1.ارتقاء خودش به عنوان افسر عملیاتی جنگ نرم و شکوفا شدن استعدادها و رشد همه جانبه و آمادگی برای عرصه های مختلف این جنگ

2.رشد و ارتقاء تشکیلات بسیج دانشجویی مأموریت دیگر دانشجوی بسیجی است؛خصوصا زمانی که در بسیج دانشجویی مسئولیت دارد. برای نقش آفرینی بهتر در جامعه تشکیلات بسیج را تقویت نماید.

  اقدامات سیاسی ناظر بر دو مأموریت فوق

ناظر بر دو مأموریت فوق اقدامات اساسی برای تحقق هر کدام را بر می شماریم:

رشد و ارتقا دانشجوی بسیجی دارای ابعادی است که لازم است با پرهیز از رشد تک جانبه با برنامه ریزی دقیق در همه ابعاد تربیت اسلامی محقق گردد.

با بررسی آثار متفکرین و اندیشمندان اسلامی می شود زمینه تربیت صحیح و همه جانبه ابعاد زیر را مد نظر قرار داد:

بعد دانش و معرفت اندوزی، بعد فکر و تفکر و اندیشه ورزی، بعد بصیرتی، بعد مهارتی-تشکیلاتی، بعد اخلاقی- معنوی و بعد جسمی. حال برای هر کدام از این ابعاد باید برنامه ی مدون و زمان بندی شده ای با کمک اساتید و صاحب نظران طراحی و به صورت جدی اجرا نماییم.در غیر اینصورت رشد همه جانبه میسر نخواهد شد و ممکن است در برخی زمینه ها توفیقاتی حاصل شود، ولی در بزنگاه های انقلاب زمینه های انحراف و کم کاری و مفید نبودن برای جبهه حق وجود دارد.

تأکیدات مقام معظم رهبری در مطالعه آثار شهید مطهری از آنجاست که مطالعه کامل این آثار زیرساخت دو بعد معرفتی و اندیشه ورزی دانشجوی بسیجی را فراهم می کند که چهارچوب فکری او را مستحکم می سازد و ذهن او آمادگی دریافت و پذیرش مطالب متعدد دیگری را فراهم می کند.

در بعد بصیرت نیز قبل از هرچیز طبق آیات صریح قرآن کریم رعایت تقوای الهی که همان ترک محرمات و انجام واجبات است زمینه ساز بصیرت و روشن بینی است. بر اساس معانی این آیات رعایت تقوا راه خروج از بن بست ها و بحران ها برای ما مشخص می شود. در صورت داشتن تقوا نوری به ما داده می شود که می توان به وسیله آن راه را از چاه شناخت . مطالعه تاریخ،کمک شایانی به بصیرت افزایی افراد می کند خصوصا مطالعه تاریخ صدر اسلام و تاریخ معاصر ایران اسلامی. هم چنین دشمن شناسی و شناخت دشمن و فهم کامل نظام سلطه و جبهه ای که در مقابل اسلام قد علم کرده است نقش مؤثری در افزایش بصیرت دارد.

نکته آخر در خصوص رشد بعد بصیرتی به روز بودن نسبت به فرمایشات مقام معظم رهبری است به این معنا که خود را موظف نماییم که بیانات مهم گذشته ایشان را مطالعه نموده و سخنرانی های ایشان به صورت کامل گوش یا مطالعه نموده و به صورت فردی یا گروهی تجزیه و تحلیل نماییم.

بعد مهارتی تشکیلاتی از این لحاظ حائز اهمیت است که دانشجوی بسیجی به عنوان یک فرد انقلابی در هر کجای ایران که زندگی کند باید بتواند از انقلاب خود دفاع نماید و به سهم خود در تداوم انقلاب اسلامی نقش ایفا کند. لذا برای جلوگیری از ایفای نقش سیاهی لشکر در جبهه حق ناگزیر است در یک یا چند عرصه مهارت جنگیدن و دفاع پیدا نماید. عرصه هایی چون رسانه،عملیات روانی،فعالیت های مؤثر فرهنگی و اقتصادی...

جمع بندی بخش اول این که یک دانشجوی بسیجی فارغ از این که چه مسئولیتی دارد نسبت به رشد وتربیت همه جانبه خودش مأموریت دارد و این امر مهم محقق نخواهد شد مگر با برنامه ریزی دقیق و داشتن یک سیر مطالعاتی مشخص و مستمر و هوشمندانه در ابعاد شش گانه مذکور و پرهیز از سستی و تنبلی و پرورش روح و روان، فکر و جسم سالم...

در خصوص مأموریت دوم یعنی ارتقاء تشکیلات بسیج دانشجویی یک دانشجوی بسیجی خصوصا مسئول بسیج دانشجویی باید به موارد زیر کاملا اشراف داشته و با فهم دقیق از چرائی و فلسفه تشکیل بسیج دانشجویی باید بتواند با توجه به مقتضیات، عملیات بسیج دانشجویی را طراحی و اجرا نماید.

چرایی بسیج دانشجویی توسط امام

در آذر ماه سال 67 پس از چند ماه از پایان جنگ تحمیلی حضرت امام در پیامی تشکیل بسیج دانشجو و طلبه را ضروری خواندند و مأموریت این تشکیلات جدید را نیز معین نمودند.حال این سؤال پیش می آید که پس از پایان جنگ چه عواملی وجود این تشکیل را ضروری می نمایاند. با بررسی اندیشه های حضرت امام می توان این دوعامل برجسته را برای این مهم ذکر نمود:

1.تداوم انقلاب اسلامی در گرو تربیت نیروهای انقلابی وفادار به آرمانهای انقلاب است. مرکز اصلی تربیت مدیران کشور و نیروی انقلابی دانشگاه است.

2.دشمن انقلاب اسلامی پس از 8 سال جنگ نظامی و طراحی توطئه های گوناگون علیه انقلاب به راحتی دست از براندازی بر نمی دارد و تجربه مقابله با نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را در عرصه های غیر نظامی به کار می گیرد. در این تعویض صحنه نبرد از سخت به نرم دانشگاه یکی از اصلی ترین سنگرهایی است که اگر دشمن بتواند آن را فتح کند  بر پیکره انقلاب ضربه اساسی وارد کرده است. به عبارتی بسیج دانشجویی باید در دانشگاه باشد که هم وظیفه دفاع از انقلاب را در سنگر دانشگاه انجام دهد و هم تضمینی باشد برای آینده انقلاب و این یعنی جایگاه راهبردی و استراتزیک بسیج دانشجویی در انقلاب اسلامی که حاصل نگاه ژرف و آینده نگر بنیانگذار انقلاب اسلامی.

   مطالبات و انتظارات مقام معظم رهبری از بسیج دانشجویی

با مطالعه مجموع فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص بسیج دانشجویی نکته ای بسیار جلب توجه می کندکه ادامه همان نگاه راهبردی و استراتژیک این تشکیلات است.

جملاتی مانند: طراحی ساز وکار، تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی، به ثمر رساندن درخت انقلاب،کمک به حل چالش های اساسی نظام، پیشتازی در دینداری، خدمت، علم و سیاسی و... به خوبی حاکی از جایگاه والای بسیج دانشجویی در اندیشه راهبردی حضرت آقاست. اوج این جملات در سال 86 بیان شد که فرمودند:

"جایگاه شما بسیج دانشجویی- در خیمه فرماندهی انقلاب است حال خودتان ببینید چه نقشی را باید ایفا نمائید."

به عبارتی مطالبه ایشان از بسیج دانشجویی داشتن نگاه راهبردی و آرمان گرایانه در افق انقلاب اسلامی و همزمان اقدام عملیاتی ناظر بر واقعیات اجتماع در راستای تداوم انقلاب اسلامی و مقابله با دشمن.

فهم تشکیلاتی و داشتن روحیه تشکیلاتی

سومین نکته ای که دانشجوی بسیجی باید در راستای آن تلاش نموده و ضمن حفظ روحیه داوطلبانه باید نظم تشکیلاتی و قاعده مندی آن را رعایت نماید.

شاید این تعبیر مقام معظم رهبری بهترین تمثیل برای بیان مطلب باشد که فرمودند: نسبت یک فرد با تشکیلات، همانند یک حبه قند در لیوان آب است که وقتی در آب حل می شود اثری از وجود حبه قند در آب نیست اما آب شیرین شده است.

در هر تشکیلاتی اگر اعضای آن از خود عبور نکنند و منافع تشکل را بر منافع خود ترجیح ندهند موفقیتی کسب نخواهد شد. خصوصا تشکل مقدس بسیج دانشجویی که بنیان گذار آن حضرت روح الله و مؤید آن حضرت امام خامنه ای است.

شناخت مخاطبین بسیج دانشجویی

به طور کلی شش دسته مخاطب برای فعالیت بسیج دانشجویی وجود دارد:

1. مسئول و اعضای شورا

2. اعضای فعال

3. اعضای عادی

4. عموم دانشجویان

5. جامعه و مردم

6. نظام اسلامی

هر فعالیتی که در بسیج دانشجویی انجام می شود باید برای یکی از گروههای یاد شده طراحی و اجرا شود .اگر به دنبال اثربخش بودن برنامه ها هستیم، ناگزیریم دسته بندی و اولویت بندی مخاطبین و شناسایی ذائقه ها و نیازهای هر دسته را انجام دهیم و متناسب با آن تولید پیام نموده و با ابزارهای متنوع و جذاب آن را منتقل کنیم.  مأموریت اصلی بسیج دانشجویی

مأموریت اصلی بسیج دانشجویی بر اساس مجموعه فرمایشات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری بسیج دانشجویی دو مأموریت دارد:

1. کادرسازی و تربیت نیروهای انقلاب اسلامی

2. نقش آفرینی در حل چالش های اساسی نظام

به عبارتی دیگر برنامه ها و اقدامات بسیج دانشجویی باید ناظر به دسته بندی مخاطبین در بند فوق و در راستای تحقق یکی از دو مأموریت مذکور باشد و این شاخص خوبی برای محک زدن تک تک اقدامات بسیج دانشجویی است.

شناخت؛ تسلط؛ اشراف؛ کسب

شناخت مقدورات، اقتضائات دانشگاه، تسلط بر کاربری ابزارها و قالب ها، ظرفیت های درون و بیرون دانشگاه، اشراف بر مسائل مهم دانشگاه،کشور و جهان اسلام،کسب دانش مدیریت و برنامه ریزی در تشکل های دانشجویی،توجه به شعار سال و رویکردهای جدید نظام اسلامی و... از جمله نکاتی کلیدی هستند که در ارتقاء بسیج دانشجویی مؤثرند که توضیح همه آنها در این مجال نمی گنجد.

در جواب این سؤال که: از کجا شروع کنیم؟ باید گفت که یک دانشجوی بسیجی برای رشد خودش برنامه ریزی تربیتی و طراحی سیر مطالعاتی می نماید و به هر میزان که مسئولیت دارد و به هر اندازه که امکانات و شرایط به او اجازه می دهد با لحاظ کردن موارد فوق اقدام به برنامه ریزی عملیاتی برای فعالیت در بسیج دانشجویی نماید با این توضیح که "امکانات و منابع، تابعی از اراده انسان است." و شاید همین جمله وجه تمایز اصلی یک مدیر جهادی با یک مدیر معمولی است.

  از کجا شروع کنیم؟

روحیه جهادی و تفکر بسیجی اجازه رکود، سکوت، سکون و تنبلی به فرد نمی دهد و در دل و ذهن او امید و نشاط حاکم می کند و هیچ دری را به روی او بسته نگاه نمی دارد. ایمان وتقوای دانشجوی بسیجی برای او فرقان و فانوس می شود در فتنه ها و بیراهه ها و اخلاق اسلامی به او سینه ای گشاده و فراخ می دهد، او را سنگ زیرین آسیاب می کند و او همانندشمع می سوزد و به دیگران روشنی می دهد...


"درسنامه دوره آموزشی-تشکیلاتی خط امام"

 

  • دانشجو

نظرات  (۱)

بسم الله
سلام؛ بسیاری از این سوالات ذهن جوانان بسیجی را مشغول کرده است، از تدبیر شما برای پاسخ گویی این چنین تشکر می کنم. بسیار کارآمد بود.
این طرح کلی است و نتیجه دهی آن به همت والای شخص برمیگردد. چرا که تشکلهای موجود روحیه ای این چنین (برای پیشبرد اهداف) را به جوانان ما نمی دهد. مورد دیگری که وجود دارد این است که متاسفانه مسئولیتها به درستی تقسیم و مشخص نمی شود! یک مسئولیت و در حد یک نام به اشخاص داده می شود و الی آخر.

دوست بسیجی عزیز آرزوی موفقیت برای شما دارم.

منتظر پستهای بعدیتون هستیم.
پاسخ:
بایدخدای سبحان را با دل و دست و زبان یاری نمایید،زیرا خداوند -جلّ اسمه- یاری هرکس که یاریش کند و هرکس را که او را عزیز بدارد خود بر عهده گرفته است.
کلام امیر؛نامه53

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی